Τα Συνένζυμα Μπορούν Να Κάνουν Την Μέγιστη Διαφορά Στην Υγεία Μας

Από τη δεκαετία του 1960 έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σχετικά με τη σχέση μεταξύ συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και Coenzyme Q10 (CoQ10).

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το CoQ10 είναι ένα συνένζυμο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία άλλων ουσιών, ένα από τα σημαντικότερα των οποίων είναι το ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη). Το ΑΤΡ είναι απαραίτητο για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Με το πληρεξούσιο CoQ10 είναι επίσης απαραίτητο για αυτή τη διαδικασία.

coenzyme

Κλινικές δοκιμές έχουν επιχειρήσει να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ του CoQ10 και πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του AIDS. Αλλά η καρδιακή νόσο έχει κερδίσει την μεγαλύτερη προσοχή. η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα. Επειδή τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα απαιτούν τόσο πολύ ενέργεια για να λειτουργήσουν και το CoQ10 βρίσκεται στον πυρήνα της κυτταρικής ενεργειακής διαδικασίας, έχει νόημα να υποπτεύεται ότι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να συνδέεται με ανεπάρκεια CoQ10. Με αυτή τη θεωρία στο μυαλό πολλές μελέτες όπως αυτές που ακολουθούν έχουν διεξαχθεί. Αυτές οι δοκιμές έχουν παρουσιαστεί σε αυτό το δοκίμιο σε μικρογραφία.

Μια πρώτη ιαπωνική δοκιμή (1972) περιλάμβανε 197 ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη ανέφερε σημαντική βελτίωση της συμπλήρωσης της καρδιακής λειτουργίας με 30 mg CoQ10 ημερησίως. Μια άλλη ιαπωνική μελέτη έδειξε παρόμοια αποτελέσματα με 38 ασθενείς που επίσης συμπληρώνουν με 30 mg. Το 1985 μια κλινική μελέτη των Η.Π.Α. συνταγογράφησε ημερήσια συμπλήρωση με 100 mg συνένζυμο για περιόδους θεραπείας τριών μηνών για ασθενείς με μετρήσεις με χαμηλό κλάσμα εξώθησης. Το κλάσμα εξώθησης είναι το μέτρο της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα. Ένα χαμηλό κλάσμα εξώθησης είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Και πάλι, αναφέρθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Άλλες κλινικές δοκιμές ακολούθησαν συνταγογράφηση του ίδιου επιπέδου συμπλήρωσης με παρόμοια αποτελέσματα.

Μελέτες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έδειξαν βελτίωση σε ασθενείς που πάσχουν από ισχαιμική καρδιομυοπάθεια (χαμηλή κατάσταση οξυγόνου συνήθως λόγω απόφραξης) με συμπληρωματικά επίπεδα των 200 mg ημερησίως. Η συμπλήρωση με 100 mg ημερησίως έδειξε βελτίωση για ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθή διαστολική καρδιομυοπάθεια, ένα σύνδρομο διευρυμένης καρδιάς άγνωστης αιτίας.

  1. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-coenzymeq10-coq10
  2. https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/coenzyme-q10-coq10/
  3. https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
  4. https://www.rxlist.com/coenzyme_q-10/supplements.htm

Μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές της δεκαετίας του 1990 περιλαμβάνει 641 ασθενείς που χωρίζονται τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο. Η άλλη ομάδα έλαβε συμπληρώματα CoQ10. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ενός έτους, 118 ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου νοσηλεύονταν για καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με 73 άτομα στην ομάδα που έλαβαν τα συμπληρώματα.

Όλες Οι Προηγούμενες Δοκιμές Ήταν Σχετικά Βραχυπρόθεσμες Μελέτες

Το επίπεδο βελτίωσης μεταξύ των ασθενών ποικίλλει ανάλογα με το πόσο καιρό υπέφεραν από κάποια πτυχή της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Μέσα από τα χρόνια έχει γίνει όλο και πιο σαφές ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρουσιάστηκαν σε ασθενείς που είχαν υποστεί από την κατάστασή τους το λιγότερο χρονικό διάστημα.

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ένα άτομο είχε υποφέρει από τη νόσο προτού να λάβει θεραπείες CoQ10, η μικρότερη βελτίωση αποδεικνύεται. Τα άτομα που έλαβαν θεραπείες νωρίς στην ανάπτυξη της νόσου έδειξαν ότι η πιο δραματική βελτίωση επανέρχεται συχνά στην κανονική καρδιακή λειτουργία. Οι μακροχρόνιοι πάσχοντες έλαβαν λιγότερη ανακούφιση και ήταν λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στην πλήρη λειτουργία της καρδιάς. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι αυτής της ανισότητας στη βελτίωση της υγείας, καταδεικνύει τη σημασία της λήψης της θεραπείας το συντομότερο δυνατό.

Αλλά τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες μελέτες; Επιδεικνύουν την ίδια αξιοσημείωτη βελτίωση με παρόμοια θεραπεία; Στις βραχυχρόνιες δοκιμές ήταν φανερό ότι ακόμη και το συμπλήρωμα υψηλού επιπέδου με το CoQ10 φάνηκε να μην προκαλεί κακές επιδράσεις. Για να διαπιστωθεί εάν αυτό ισχύει μόνο για σύντομες διάρκειες, διεξήχθησαν αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες.

Το 1990 Δημοσιεύθηκαν Παρατηρήσεις Σχετικά Με 126 Ασθενείς Με Διασταλμένη Καρδιομυοπάθεια

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες, αυτή παρακολούθησε την πρόοδο των ασθενών για έξι χρόνια. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη συμπλήρωση του CoQ10 παρατηρήθηκαν χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες. Παρόμοιες παρατηρήσεις έγιναν σε μια δοκιμή που περιελάμβανε 2.664 ασθενείς που έλαβαν CoQ10 σε επίπεδα μέχρι 150 mg την ημέρα.

Μια μελέτη του 1994 που περιελάμβανε 424 ασθενείς με ποικίλες παθήσεις του μυοκαρδίου (αναφέρεται στη μυϊκή μάζα της καρδιάς). Μεταξύ αυτών των παθήσεων ήταν οι εξής: Καρδιακή νόσος (που σχετίζεται με δυσλειτουργία των καρδιακών βαλβίδων), υπέρταση, διαστολική δυσλειτουργία (αποτυχία της καρδιάς να επαναπληρωθεί σωστά με αίμα), διαταραγμένη καρδιομυοπάθεια (ομάδα διαταραχών όπου ο καρδιακός μυς εξασθενεί και διευρύνεται και δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά) και ισχαιμική καρδιομυοπάθεια (κατάσταση χαμηλού οξυγόνου που συνήθως οφείλεται σε απόφραξη της αρτηριακής παροχής αίματος).

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κατά μέσο όρο 240 mg CoQ10 ημερησίως κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας τους. Ακολούθησαν παρακολούθηση έως και οκτώ ετών με μέση περίοδο παρακολούθησης 18 μηνών. Τα συνολικά αποτελέσματα κατέδειξαν μετρήσιμες καρδιακές βελτιώσεις σε ένα μήνα με μέγιστες βελτιώσεις σε περίπου έξι μήνες. Με τη συνεχή θεραπεία με CoQ10, η βελτίωση στους περισσότερους ασθενείς διατηρήθηκε. Ωστόσο, η διακοπή της θεραπείας συνήθως οδήγησε σε μείωση της καρδιακής λειτουργίας με ενδεχόμενη επιστροφή στις συνθήκες προεπεξεργασίας.

Οι Βιταμίνες Μπορούν Να Βελτιώσουν Τον Ύπνο

Όπως πάντα στην ιατρική κοινότητα, θα χρειαστεί να διεξαχθούν πολλές ακόμη μελέτες για τον προσδιορισμό του μέλλοντος της θεραπείας με CoQ10. Ωστόσο, η έρευνα μέχρι σήμερα φαίνεται να υποστηρίζει το CoQ10 ως βιώσιμη θεραπεία για πολλές ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από ανεπαρκή παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.

Σχολιάστε