Ανοίξτε Τα Μάτια Σας Με Βιταμίνη Α (Και Τί Να Προσέξετε)

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν μια θεραπεία για «νυχτερινή τύφλωση». Τροφοδότησαν τον ασθενή πολλά και πολλά συκώτια. Ίσως νόμιζαν ότι καθιστούσαν τους Θεούς της όρασης. Το 1930, ανακαλύφθηκε η πρώτη λιποδιαλυτή βιταμίνη – η βιταμίνη Α – η οποία, όπως φαίνεται, καταπραΰνει τους Θεούς της όρασης.

Η βιταμίνη Α είναι πιο γνωστή για τη βελτίωση της όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα, η οποία είναι ένας από τους δύο λόγους που την ονομάζουμε βιταμίνη λάμψη στο σκοτάδι. Αλλά τα μάτια δεν είναι το μόνο μέρος του σώματός σας ευγνώμονες για την γενναιόδωρη κατανάλωσή σας από βιταμίνη Α.

Το δέρμα σας επωφελείται επίσης. Και τα μαλλιά σου. Και βλεννώδεις μεμβράνες. Και καρφιά. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια επένδυση σώμα σας μπορεί να βρει.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ωφελεί επίσης, δίνοντάς σας επιπλέον πόρους για να αποφύγετε τις μολύνσεις. Τα οστά και τα δόντια ενισχύονται με κατάλληλες ποσότητες βιταμίνης Α και ακόμη και ο κίνδυνος κάποιων καρκίνων μπορεί να μειωθεί με τη βιταμίνη Α.

Και υπάρχουν περισσότερα επιβεβαιωμένα και ύποπτα οφέλη.

Ο άλλος λόγος που ονομάζουμε Βιταμίνη Α είναι η βιταμίνη λάμψη-στο-σκοτάδι επειδή είναι πιο γνωστή ως το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα σε τόσα τρόφιμα που απολαμβάνουμε. Όπως οι κολοκύθες, η πίτα κολοκύθας και το αγαπημένο μου: κολοκυθάκια κολοκύθας. Και, φυσικά, τα καρότα, το σκουός, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες και το υπόλοιπο της πορτοκαλιάρικης μπαγκέτας.

Αλλά και πάλι, η βιταμίνη Α είναι πολύ περισσότερο από ό, τι συναντά το μάτι, επειδή δεν είναι στην πραγματικότητα η βιταμίνη Α που μετατρέπει τα φρούτα και τα λαχανικά σε πορτοκάλι, αλλά έναν πρόδρομο της βιταμίνης Α που ονομάζεται βήτα καροτίνη. Το βήτα καροτένιο δεν γίνεται βιταμίνη Α μέχρι να το επεξεργαστεί το σώμα σας.

Και η βιταμίνη Α είναι εξίσου πιθανή, αν όχι περισσότερο, να προέρχεται από πρωτεϊνικές πηγές, όπως τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρόκοι αυγών και ορισμένα ψάρια. Και η βασίλισσα όλων των πηγών βιταμίνης Α είναι ήπαρ, ο αρχαίος Αιγύπτιος Θεός της όρασης. Ήπαρ μόσχων. Συκώτι κοτόπουλου. Χοιρινό ήπαρ. Κάθε συκώτι που μπορεί να βυθίσει τα δόντια σας.

Η βιταμίνη Α σε πρωτεϊνικές πηγές είναι πραγματική βιταμίνη Α, δεν απαιτείται επεξεργασία.

Άλλες σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το Swiss chard, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα τεύτλα των τεύτλων.

Εξίσου σημαντικό είναι να λάμπει με βιταμίνη Α, μην λάμπει πολύ έντονα. Μια υπερδοσολογία μπορεί να είναι επιβλαβής για τα οστά και το δέρμα, προκαλώντας αδυναμία και ευθραυστότητα, ακόμη και οδηγώντας σε κόπωση και έμετο.

Συνιστάται να μην λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Α εκτός από την επίβλεψη ενός γιατρού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ καλύτερο να λαμβάνετε μια υγρή πολυβιταμίνη όπως το Essential Nectar στις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να πάρει υπερβολική δόση με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, αυξήστε την πρόσληψη πηγών βήτα καροτίνης για να αποφύγετε υπερβολική δόση. Ενώ το σώμα σας απορροφά όλη τη βιταμίνη Α που παίρνει άμεσα, μετατρέπει μόνο το βήτα καροτένιο που χρειάζεται (μιλάμε για προσαρμογή!).

Έτσι πάρτε λαμπερό και να πάρετε τη βιταμίνη Α που χρειάζεστε.

Σχολιάστε