Ιχθυέλαιο Και Πιθανή Πρόληψη Ασθενειών

Ερευνητές που εργάζονται στο Veterans Affairs Medical Center δηλώνουν ότι το DPA και το DHA, κύρια συστατικά του ιχθυελαίου, παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της στεφανιαίας νόσου.

Ιχθυέλαιο

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από έξι χιλιάδες άνδρες μέσης ηλικίας, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα αίματος μεταξύ 1973 και 1976. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών, 94 από αυτούς τους άνδρες έπαθαν καρδιακή προσβολή ή πέθαναν ξαφνικά λόγω καρδιακής νόσου. Οι 94 άνδρες αντιστοιχήθηκαν με 94 υγιείς άνδρες και συγκρίθηκε το προφίλ των λιπαρών οξέων των δειγμάτων αίματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 94 άνδρες με καρδιακές παθήσεις είχαν την τάση να έχουν υψηλότερα επίπεδα στον ορό του κορεσμένου λιπαρού οξέος παλμιτικού οξέος και δήλωσαν ότι ένα υψηλό επίπεδο αυτού του οξέος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης CHD κατά 68%.

Σε αυτή την ενότητα, θα συζητήσουμε τη σημασία των τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη διατροφή σας.

Η λέξη «θρεπτικά συστατικά» ορίζεται ως ουσίες που παρέχουν τροφή στον οργανισμό, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, επειδή βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά. Χωρίς θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί ή να διατηρήσει την υγεία του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, όπως να τρώτε λαχανικά και φρούτα, να πίνετε νερό, να κοιμάστε αρκετά και να γυμνάζεστε τακτικά. Θα συζητήσουμε επίσης μερικά κοινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Η επίτευξη καλής υγείας δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται. Χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά και αφοσίωση για να διατηρήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία σας.

Παλμιτικό Οξύ

Το Παλμιτικό Οξύ είναι το κύριο κορεσμένο λιπαρό οξύ στις περισσότερες δίαιτες. Το οξύ αυτό είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση των επιπέδων τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας- οι ερευνητές, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η επιβλαβής επίδραση της υψηλής πρόσληψης παλμιτικού οξέος παρέμεινε ακόμη και μετά την αναγνώριση της αυξητικής επίδρασής του στη χοληστερόλη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα των ακόρεστων λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, δοκοσαπεντανοϊκό οξύ και δοκοσαεξανοϊκό οξύ, είχαν σχεδόν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου από ό,τι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με CHD έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα στον ορό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που προέρχονται από το λινολεϊκό οξύ. Το ιχθυέλαιο φαίνεται να αποκαθιστά την ισορροπία.

Το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρδιακή προσβολή εξισορροπώντας ορισμένους ηλεκτρικούς ρυθμούς στην καρδιά, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Ο George Billman, καθηγητής φυσιολογίας στο Ohio State University. λέει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του ιχθυελαίου καθιστούν τους ιστούς των μυών της καρδιάς λιγότερο ευάλωτους σε βλάβες που προκαλούνται από την έλλειψη ροής αίματος. “Φαίνεται ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από τις αλλαγές που προκαλεί η ισχαιμία”, δήλωσε ο Billman. Ο Billman, μαζί με ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού “Circulation”.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη μελέτη φάνηκε να κάνουν τη δουλειά των αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Η εργασία αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, θυγατρική της Ohio Valley, και το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Ασθενειών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Σημειώστε ότι υπάρχουν συμπληρώματα όπως το Black Latte, για τα οποία οι παρασκευάστριες εταιρίες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν σύντομα να συμπεριλάβουν αυτά τα συστατικά στα συμπληρώματα τους.