Γιατί Είναι Σημαντικά Τα Αντιοξειδωτικά Για Μένα;

Γνωρίζατε ότι όταν αναπνέουμε οξυγόνο, αλληλεπιδρά με συγκεκριμένα μόρια στο σώμα μας για να δημιουργήσουμε ελεύθερες ρίζες και ότι αυτές οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν σημαντικές κυτταρικές δομές όπως το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες; 

Λοιπόν, είναι αλήθεια και αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει κακή λειτουργία των κυττάρων και μετάλλαξη. Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και γήρανση.

Είναι Σημαντικά Τα Αντιοξειδωτικά

Είμαστε εκτεθειμένοι σε τεράστιες ποσότητες ελεύθερων ριζών από τη ρύπανση και τα φυτοφάρμακα. Κάθε φορά που αναπνέετε, παίρνετε εκατομμύρια μόρια ελεύθερης ρίζας που δημιουργούνται από τον καπνό τσιγάρων, την ακτινοβολία και τις εκπομπές αυτοκινήτων. Κάθε φορά που τρώτε, καταναλώνετε ελεύθερες ρίζες με τη μορφή παρασιτοκτόνων και συντηρητικών.

Εδώ μπαίνουν τα αντιοξειδωτικά. Τα σώματά μας έχουν ένα φυσικό αμυντικό σύστημα εναντίον αυτών των ελεύθερων ριζών. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί αντιοξειδωτικά που είναι ικανά να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέπουν πολύ κυτταρικές βλάβες. 

Χρειαζόμαστε επίσης αντιοξειδωτικά από άλλες πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μερικά κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

Σίγουρα Μπορείτε Να Αναγνωρίσετε Αυτά Τα Αντιοξειδωτικά

Βιταμίνη Ε, C και βήτα καροτένιο (μια μορφή βιταμίνης Α. Άλλα περιλαμβάνουν λουτίνη, λυκοπένιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Έχουν γίνει πολλά λόγια για τα αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την καρδιακή νόσο, η οποία είναι τόσο θανατηφόρα, που οδηγεί σε έναν μέσο όρο 1 θάνατο κάθε 34 δευτερόλεπτα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς λέει: Η οξείδωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή “κακής”) χοληστερόλης είναι σημαντική για την ανάπτυξη λιπαρών συσσωματωμάτων στις αρτηρίες. 

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση (ath er-o-skleh-RO’sis), μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η αύξηση των στοιχείων υποδηλώνει ότι η οξείδωση της λιποπρωτεΐνης LDL χοληστερόλης και τα βιολογικά της αποτελέσματα μπορούν να προληφθούν με τη χρήση αντιοξειδωτικών – τη διατροφή και τα συμπληρώματα. Το 1993, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι οι συμπληρωματικές δόσεις βιταμίνης Ε μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 54%!

Και τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν τα αντιοξειδωτικά στα μεγάλα; C; λέξη? Αυτή είναι μια ερώτηση που όλοι μας πεθαίνουμε να γνωρίζουμε αφού ένας Αμερικανός από τους τρεις που ζουν σήμερα θα πάθει καρκίνο και ένας στους τέσσερις θα πεθάνει από αυτό. 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου λέει: “Σημαντικές εργαστηριακές αποδείξεις από μελέτες σε χημικές, κυτταρικές καλλιέργειες και ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να επιβραδύνουν ή πιθανόν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Ωστόσο, οι πληροφορίες από πρόσφατες κλινικές δοκιμές είναι λιγότερο σαφείς.”

Το σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό μέταλλο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Ένας εμπειρογνώμονας, ο Δρ Gerhard Schrauzer του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: “Αν κάθε γυναίκα στην Αμερική άρχισε να παίρνει συμπληρώματα σεληνίου ή είχε δίαιτα υψηλού σεληνίου, τότε μέσα σε λίγα χρόνια ο ρυθμός καρκίνου του μαστού στη χώρα αυτή θα ήταν δραστικά πτώση.

Τόσο σαφώς τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για όλους μας να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να βοηθήσουμε στην προστασία από ασθένειες. 

Τα Αντιοξειδωτικά Μπορεί Ακόμη Και Να Μας Βοηθήσουν Να Ζήσουμε Περισσότερο

Η θεωρία είναι ότι εάν οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες προκαλούν γήρανση, τα αντιοξειδωτικά σε επαρκείς ποσότητες πρέπει να είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη γήρανση. Αυτή η θεωρία προωθήθηκε σε μια μελέτη της Καλιφόρνια για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπου διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C είχαν συνολικό ποσοστό θνησιμότητας μόνο το 40% η πρόσληψη του C. Αυτή η μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας αντιστοιχεί σε μια αύξηση κατά έντεκα χρόνια στη διάρκεια της ζωής.

Τα αντιοξειδωτικά παράγονται φυσικά από το σώμα σας, αλλά απαιτείται συμπλήρωση από τρόφιμα ή άλλες πηγές. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών απαντώνται στα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πιο βαθιά ή λαμπερά χρωματισμένα, όπως:

  • το σπανάκι
  • οι κόκκινες πιπεριές
  • τα σμέουρα
  • τα καρότα
  • τα βερίκοκα
  • τα ρόδια και
  • οι ντομάτες.

Ακόμα και οι μικρές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν. Σύμφωνα με μια μελέτη της UCLA, μόνο 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα μπορεί να προσθέσει 6 χρόνια στη ζωή ενός άνδρα και δύο χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας.

Το ιχθυέλαιο είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που έχει μελετηθεί για την πιθανή του επίδραση στην πρόληψη ασθενειών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται ότι όσοι τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων ψαριών και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή Νόσου Πάρκινσον.

Σχολιάστε